CASCARA – čaj z usušených slupek kávových třešní

13936974_1238420086197964_1234148526_n

Ještě mnohem dříve, než se přišlo na to, že se káva dá pražit, připravoval se čaj z usušených slupek kávových třešní. Cascara ve Španělštině znamená slupka nebo skořápka a nápoj připravený z kávových třešní chutná po třešních, rooibosu i šípkách. Pije se studená i teplá, samotná nebo s příměsí šťávy z citrusů. Je dalším skvělým kompromisem pro ty, kteří nepijí kávu.

Za normálních okolností se slupky z plodů kávovníku (Coffea sp.) vyhazují jako odpad nebo se s nimi maximálně hnojí další kávovníky. Cascara se získává dvěma způsoby, buď se slupka odstraní strojově, nebo se slupky oddělí až po usušení. Druhá metoda je pro výrobu vhodnější, chuť Cascary je pak mnohem výraznější.

Cascara se připravuje podobně jako černý čaj – několik minut se louhuje ve vroucí vodě. Výsledná chuť záleží na odrůdě kávovníku, ale trochu svou chutí černý čaj i připomíná. Doporučené dávkování je 15-20 gramů na půl litru a doba louhování se pohybuje od pěti do deseti minut. Může se pít jen tak, nebo se do ní přidává med, citron, zázvor nebo pomerančovou šťávu. Po vychlazení může být skvělým osvěžením i povzbuzením. Obsah kofeinu v nápoji zůstává, ale na rozdíl od kávy obsahuje více vitamínů a antioxidantů.

Jako první v Evropě tento nápoj představila britská pražírna Square Mile Coffee Roasters. U nás máme Cascaru v nabídce už od otevření naší kavárny. A to jak v teplé tak i ve studené podobě.